Webhosting: wat heb ik nodig?

14 augustus, 2014
Vragen & antwoorden
Webhosting

In het enorme aanbod van webhosting pakketten is het eenvoudig om het overzicht te verliezen. Enkele goede vragen die je jezelf kunt stellen om het aanbod te beperken zijn: wat heb ik nodig voor mijn website, wat kan en wil ik betalen, en is het waarschijnlijk dat ik in de toekomst meer nodig heb?

Eén van de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden bij het selecteren van hostingpakketten, is de techniek waarmee je website gebouwd is (of wordt). Bestaat de website enkel uit zogeheten "statische" bestanden, zoals losse HTML-pagina's die voor iedere bezoeker hetzelfde zijn, en stylesheets en/of afbeeldingen, dan zal vrijwel ieder pakket technisch volstaan. Is of wordt de website echter ontwikkeld of beheerd met behulp van een contentmanagementsysteem (cms) zoals WordPress, Joomla, Drupal of Magento, dan is ondersteuning voor de scriptingtaal PHP en een MySQL-database vereist. Let wel: de precieze vereisten kunnen verschillen per cms. Deze zijn doorgaans op de officiële website van het cms terug te vinden.

Enkele andere technische vereisten die aan een hostingpakket gesteld kunnen worden, zijn bijvoorbeeld het aantal e-mail accounts (mailboxen) dat, indien nodig, aangemaakt kan worden, de beschikbaarheid van een anti-spam of anti-virus filter, en de mogelijkheid om subdomeinen aan te maken.

Ook zal een pakket voldoende schijfruimte moeten bieden om de website en eventuele e-mailberichten te kunnen omvatten. Voor een statische website is de benodigde schijfruimte eenvoudig te bepalen, door het huidige schijfverbruik te achterhalen van de map waarin de websitebestanden op de eigen computer zijn opgeslagen (meestal via de rechtermuisknop). Voor een dynamische website, waarbij de webpagina's, eventueel met behulp van een cms en gegevens uit een database, voor iedere bezoeker opnieuw gegenereerd worden, is dit lastiger te bepalen. Het is dan afhankelijk van het cms en het aantal en de grootte van alle afbeeldingen, video's, PDF-documenten en andere bestanden die, direct of in de nabije toekomst, geüpload zullen worden.

Tegenwoordig bieden de meeste pakketten gelukkig ruim voldoende schijfruimte voor de gemiddelde website. Dat geldt ook voor dataverkeer: alleen als je website grote bestanden bevat en/of veel bezoekers trekt, zal de hoeveelheid inbegrepen dataverkeer van belang zijn. Als we uitgaan van een gemiddelde paginagrootte van 500 KB (0.5 MB) en 10 bezoekers per dag die 4 pagina's bezoeken, dan kunnen we gemakshalve uitgaan van 0.5 x 10 x 4 x 30 dagen = ongeveer 600 MB (0.6 GB) aan dataverkeer per maand. In werkelijkheid zal dit lager uitvallen, onder meer omdat de web browsers van bezoekers de op verschillende pagina's terugkerende elementen, zoals afbeeldingen en stylesheets, bij het eerste bezoek tijdelijk lokaal zullen opslaan in een cache, zodat ze bij een volgend bezoek niet opnieuw gedownload hoeven te worden. Om extra kosten te voorkomen, is het echter verstandig om ruim te rekenen.

Natuurlijk heb je ook een domeinnaam nodig om te koppelen aan het hostingpakket. Bij sommige providers zit de registratie van een domeinnaam bij de prijs van een pakket inbegrepen. Het is vaak praktisch om de domeinnaam te registreren bij, of verhuizen naar, de provider waar je webhosting afneemt.

Heb je een hostingpakket op het oog, maar weet je niet helemaal zeker of het bij je website past, neem dan eventueel contact op met de betreffende hostingprovider. Dat geeft je gelijk de mogelijkheid om een beeld te vormen van de snelheid en kwaliteit van de ondersteuning die zij bieden.