Wat kost webhosting?
De prijzen van webhosting lopen erg uiteen, van gratis tot honderden euro's per maand. Daarbij geldt dat een duur pakket niet per definitie beter is dan een goedkoop pakket. De prijzen worden onder meer bepaald door de efficiëntie waarmee een provider zijn diensten (geautomatiseerd) kan aanbieden, evenals de kwaliteit van de infrastructuur. Ook bepaalt iedere provider zelf een marge op de gemaakte kosten, die afhankelijk is van de mate en het prijssegment waarin zij wil concurreren. Deze en andere factoren maken het lastig om een keuze te maken tussen de vele providers en pakketten.
De meeste hostingproviders bieden verschillende pakketten aan, met de mogelijkheid om naar een duurder pakket te verhuizen op het moment dat het huidige pakket niet (meer) voldoende is. Nadat je ongeveer hebt kunnen bepalen wat je aan webhosting nodig hebt, is het dan ook verstandig om met het goedkoopste, passende pakket te beginnen. Zo ben je niet onnodig geld kwijt aan faciliteiten die je (nog) niet gebruikt.
Wanneer de webhosting bedoeld is voor bedrijfskritische applicaties, zoals een (populaire) webshop, dan is het verstandig om providers en hostingpakketten ook te vergelijken op basis van een uptimegarantie, de snelheid, beschikbaarheid en specialistische kennis van de geboden ondersteuning, en de opzet van de infrastructuur. Sommige providers zijn bijvoorbeeld gespecialiseerd in de hosting van webshops of WordPress.
Al deze eigenschappen worden in de prijs van een pakket doorberekend, waardoor deze doorgaans hoger zal uitvallen dan een eenvoudiger pakket waarbij één server met de websites van honderden andere klanten gedeeld kan worden. Over het algemeen geldt dat hoe lager de prijs van een pakket is, hoe meer pakketten op een enkele webserver worden geplaatst, en hoe groter de kans dat enkele veeleisende websites de prestaties van het geheel beïnvloeden. Het is dan ook belangrijk om de beoogde maandlasten af te wegen tegen de verwachte prestaties en uptime van de hostingdiensten.
Bij webhosting hoort natuurlijk ook een domeinnaam. Houd er rekening mee dat deze bij de ene provider wel, en bij de andere niet in de prijs van een pakket is inbegrepen. Is dit wel inbegrepen, dan beperkt zich dat doorgaans tot enkele goedkopere domeinextensies zoals .nl en .com.
Sommige providers bieden korting op de pakketprijs aan klanten die bereid zijn om per jaar in plaats van per maand of kwartaal te betalen.