Wat is WordPress?
WordPress is een open-source contentmanagementsysteem (cms) waarmee eenvoudig een website opgezet en beheerd kan worden. Waar het in eerste instantie gericht was op weblogs, kan WordPress tegenwoordig voor websites van allerlei verschillende typen en formaten worden ingezet.
Zoals menig ander cms, bestaat WordPress uit twee delen: een publiek deel (frontend) en een privédeel (backend). De frontend is in feite de website zelf, zoals deze aan de buitenwereld getoond wordt. De backend bestaat uit een administratiepaneel waarmee één of meerdere beheerders controle kunnen uitoefenen over de inhoud (content), het uiterlijk en de werking van de website. Via dit paneel kunnen onder meer nieuwe pagina's en functionaliteiten worden toegevoegd en stijlelementen worden aangepast, en is het mogelijk om geüploade mediabestanden te bewerken en beheren.
Na de installatie van WordPress, wordt direct een standaardthema geactiveerd. Een thema is een kant-en-klare verzameling uiterlijke kenmerken, zoals een kleurenschema en pagina-layout, die eenvoudig aan een website gekoppeld kan worden. Inmiddels zijn er vele duizenden WordPress-thema's die, gratis of tegen betaling, gedownload en geïmplementeerd kunnen worden. Na het installeren van WordPress beschik je dus direct over een functionerende website.
De mogelijkheden van WordPress kunnen verder worden uitgebreid met behulp van plug-ins. Dit zijn door derden ontwikkelde softwarepakketten die een specifieke functionaliteit aanbieden, zoals een contactformulier, social media knoppen, anti-spam-maatregelen of zelfs een volledig discussieforum.
WordPress is ontwikkeld in de scriptingtaal PHP, en maakt gebruik van een MySQL-database om gegevens in op te slaan. Dit zijn dan ook de enige minimumvereisten waar een webhostingpakket aan dient te voldoen in het geval dat WordPress er op geïnstalleerd moet worden.