Wat is een processor (CPU)?
Een processor, of Central Processing Unit (CPU), is het onderdeel van een computersysteem waar de meeste berekeningen plaatsvinden. De processoren bevindt zich op het moederbord en functioneert als het ware als de hersenen van een computer, en is derhalve een onmisbaar onderdeel in de communicatie met alle andere onderdelen, zoals het geheugen, de harde schijf en eventuele randapparatuur.
De hoofdtaak van een processor is het één voor één uitvoeren van instructies die het, meestal via een besturingssysteem, van computerprogramma's ontvangt. Dat doet het met een bepaalde snelheid, die wel de kloksnelheid genoemd wordt, uitgedrukt in hertz of een veelvoud daarvan, zoals megaherz (MHz) of gigaherz (GHz). Hoe meer herz een processor tot zijn beschikking heeft, hoe sneller het de instructies kan uitvoeren.
Moderne processoren kunnen bovendien over meerdere kernen (cores) beschikken, die onafhankelijk van elkaar taken toegewezen kunnen krijgen. Een processor met vier kernen kan zo vier keer zoveel taken tegelijkertijd verwerken dan een processor die over slechts één kern beschikt. Op sommige moederborden, die veelal in serversystemen worden toegepast, kunnen meerdere processoren geïmplementeerd worden, voor nog meer rekenkracht.
Wanneer een enkele core door middel van virtualisatie twee taken tegelijkertijd kan uitvoeren, spreken we van hyper-threading.
De twee grootste producenten van processorchips zijn Intel en AMD.