CloudVPS lanceert eerste publieke OpenStack cloudplatform van Nederland

19 mei, 2014 (14:29)
Rob (Hosting in Nederland)
0 reacties

De Rotterdamse hostingprovider CloudVPS heeft vanmiddag haar op OpenStack gebaseerde cloudplatform gelanceerd. De reeds bestaande Object Store, een opslagdienst vergelijkbaar met de populaire Simple Storage Service (S3) van Amazon, is uitgebreid met CloudVPS Compute, een cloud server platform waarop virtuele servers en netwerken kunnen worden aangemaakt.

CloudVPS OpenStack Cloud

CloudVPS (voorheen XLS Hosting) gaat hiermee de concurrentie aan met grote Amerikaanse cloudproviders als Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, RackSpace en het Google Cloud Platform. Eén van de voordelen van een Nederlandse cloud, zoals het bedrijf ook bij de lancering van haar Object Store aangaf, is dat buitenlandse overheden geen toegang tot opgeslagen gegevens kunnen verkrijgen.

Het platform bevond zich sinds november in de beta-fase. Klanten konden zich aanmelden om het systeem gratis te proberen. Ook nu Compute gelanceerd is, kan het een week lang vrijblijvend getest worden.

De grootte van een virtuele server wordt uitgedrukt in verschillende 'flavours' (smaken), in prijs uiteenlopend van € 0,011 tot € 0,286 per uur. Het is daarmee niet mogelijk om een systeem op maat te configureren. Wel kan vanaf nu dus per uur worden afgerekend, waardoor alleen voor feitelijk gebruik van de diensten betaald hoeft te worden, in plaats van de bij de traditionele virtuele servers gehanteerde maandelijkse tarieven.

Stack nog niet compleet

De lancering van Compute is slechts één onderdeel van een cloudplatform dat moet blijven groeien. CloudVPS wil de komende tijd onder meer load balancing- en database-diensten aan het pakket gaan toevoegen.

In februari van dit jaar lanceerde CloudVPS in samenwerking met Level3 al een Content Delivery Network (CDN). Klanten die een virtuele server afnemen, kunnen hier gratis gebruik van maken.

Skyline Interface

CloudVPS ontwikkelde zelf een grafische interface waarmee gebruikers hun Compute-instanties kunnen beheren, genaamd Skyline. De interface voor de Object Store is momenteel geïntegreerd met het oude CloudVPS-klantpaneel, maar zal binnenkort ook aan Skyline worden toegevoegd. Daarnaast kan via de OpenStack API met het platform worden gecommuniceerd.

Images en snapshots

Voor elke Compute-server zijn standaard images beschikbaar van verschillende besturingssystemen, waaronder CentOS, Ubuntu, Debian en Windows Server 2012. Nieuw is echter dat gebruikers ook zelf een image van een systeem kunnen uploaden. Ook is het mogelijk om snapshots van een server te maken, die niet alleen als back-up maar ook als basis voor nieuwe servers zouden kunnen dienen.

Primeur in Nederland, niet in Europa

In tegenstelling tot wat Emerce vanochtend berichtte, en CloudVPS zelf ook in een blogbericht schrijft, heeft de provider met haar OpenStack-cloud geen Europese primeur. De twee Franse cloudproviders Cloudwatt en Numergy beschikken bijvoorbeeld al ruim een jaar over een publiek OpenStack-platform.

Wel is CloudVPS binnen Nederland de eerste aanbieder van een publieke cloud gebaseerd op OpenStack.

OpenStack

OpenStack is een verzameling open-source software-programma's voor het opzetten en beheren van een schaalbaar cloudplatform. Het is in 2010 ontstaan uit een samenwerking tussen NASA en hostingprovider RackSpace, en heeft de afgelopen jaren snel kunnen groeien door bijdragen van een grote gemeenschap ontwikkelaars, en steun van technologiebedrijven als HP, IBM, Cisco, Intel, Red Hat en Canonical.

Een vergelijkbaar initiatief is CloudStack, een open-source project van de Apache Foundation, waar onder meer de Aurora Cloud van PCextreme en de Private Cloud van Leaseweb op gebouwd zijn.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

RSS feed
Over deze blog

Op dit weblog schrijven we regelmatig over nieuws en trends rondom (web)hosting, website-ontwikkeling en technologie.

Archief
Bijdrage leveren?

We verwelkomen bijdragen van gast-auteurs. Heb je een voorstel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.