Wat is Perl CGI?

8 augustus, 2014
Vragen & antwoorden
Webhosting, Perl, CGI

Perl CGI is een combinatie van de populaire programmeertaal Perl en de Common Gateway Interface (CGI), een standaardmethode om een webserver te koppelen aan programma's die dynamische output (zoals webpagina's) genereren. Dergelijke programma's worden veelal scripts genoemd.

Wanneer de webserver een verzoek ontvangt dat het herkent als een script, dan zal het, mits goed geconfigureerd, dit verzoek doorsturen naar een interpreter, de software die in staat is om het script uit te voeren en het resultaat aan de webserver te retourneren. Deze twee programma's weten met elkaar te communiceren dankzij CGI, dat niet alleen ingezet kan worden voor Perl, maar ook andere scriptingtalen zoals PHP.

Voordat PHP het stokje overnam, was Perl één van de populairste scriptingtalen voor de ontwikkeling van dynamische webpagina's, waarbij de inhoud niet rechtstreeks naar de client wordt verzonden, maar via de interpreter. Perl CGI werd bijvoorbeeld ingezet voor de verwerking van webformulieren en voor populaire applicaties als gastenboeken en discussiefora. Veel van deze scripts waren, en zijn nog altijd, in kant-en-klare vorm beschikbaar. Door ze in de bijbehorende cgi-bin map te plaatsen, begrijpt de webserver direct dat ze geïnterpreteerd dienen te worden.

Ondanks dat Perl CGI flink aan populariteit heeft moeten inboeten, bieden veel hostingproviders nog de optie aan om dergelijke scripts te gebruiken.